Boy bye #1: Slučaj Pernar i Lalovac

Slušao sam snimku navodnog nasilja bivšeg ministra Lalovca i iznenadilo me da nitko u javnosti nije rekao jednu riječ o tome da ju čovjek moli valjda 4 ili 5 puta da ne započinje (opet) svađu i ona opet i opet započinje samo s ciljem da ga izbaci iz takta jer ga snima.
Čovjek je na kraju pukao, ali vidi se iz aviona da je bio isprovociran. Iz onoga što poznajem Lalovca mogu samo reći da čovjek nije nasilne naravi i sve u svemu zamjeram mu samo jednu stvar.
Kad je vidio da ne ide i da s tom ženom nema sreće, trebao joj se zahvalit na svemu i reć doviđenja, a ne svađat se i raspravljat s njom.
Da sam bio u njegovoj koži u tom trenutku, ja bi rekao ženi, draga moja, hvala ti za sve, želim ti samo sreću, ja više ovako s tobom ne mogu i doviđenja, a ne se išao raspravljati i nadmudrivati s njom.
Žalosno je čime se DORH bavi jer ovo s Lalovcem ima više veze sa žutim dnovinarstvom Bujančevog tipa nego s nekakvim stvarnim nasiljem.
Summa summarum, DORH istražuje sve osim stvarnog kriminala jer za to “nemaju resursa”, a za ovakva politička podmetanja očito imaju.

Saborski zastupnik Ivan Pernar odlučio je stati u obranu bivšeg SDP-ovog ministra financija Borisa Lalovca. Uključio se u raspravu o obiteljskom nasilju, za koje je Lalovca prijavila njegova supruga, a kad institucije nisu reagirale u javnost je pustila snimku njihove svađe.

Ivan Pernar se, kao i ostatak javnosti, uključio u raspravu o tome je li Lalovčev bijes na audio snimci opravdan ili ne. Na snimci je nejasno je li se dogodilo fizičko nasilje, no evidentno je ono psihičko. Vrlo često radi se o nasilju koje nije prepoznato kao “pravo”. Ako te ne udari, nemaš se što žaliti, ukratko je to taj stav koji Pernar dijeli sa širokom jaavnosti. “Vidi se da je isprovociran”, kaže Pernar, nastavljajući svoje svjedočanstvo o Lalovčevu karakteru i samozadovoljno zaključuje kako on “nije nasilne naravi”. U proteklih nekoliko dana čula sam tako i da je Lalovčeva bivša supruga “luda”, da ima “neku psihozu”, a uostalom pustila je snimku kod Velimira Bujanca u emisiji pa mora da nije normalna. Sve su te stvari nebitne. Kad govorimo o nasilju u obitelji, važno je zapamtiti da govorimo o ovome:

– Svakodnevno se u Hrvatskoj prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji

– U prosjeku svakih 28 dana u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin partner

– Prošle godine 13 žena je u Hrvatskoj ubio njihov partner, a ukupno je ubijeno 17 žena

Ivan Pernar misli da se obiteljskim nasiljem ne treba baviti Državno odvjetništvo, nego se trebaju fokusirati na “pravi kriminal”. Zar pravi kriminal nije činjenica da u posljednjih deset godina 300 žena u Hrvatskoj su ubili njihovi partneri?

Ivan Pernar nije samo politički cirkusant, njegove su mizogine i seksističke izjave opasne. Zato mu ovaj tjedan poručujemo: Boy, bye!

giphy

Za smisleniju i ozbiljniju analizu slučaja Lalovac, preporučujem tekst Đurđe Knežević na Radio Gornji Grad.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s