Boy bye #2: Bruna Esih i dr. u epizodi ‘Što sad rod ima s tim?’

Što se tiče Istanbulske konvencije. Ovaj Prijedlog zakona, kao što smo čuli, već je usklađen s Istanbulskom konvencijom, koju Hrvatska jest potpisala, ali kako smo čuli, nije ratificirala, i kao takva ona nije obvezujuća. A k tome ona u mnogočemu, bar tako osobno smatram, jest i sporna, i mislim da bi trebala biti sporna – ne vama, naravno, nego barem ovom [desnom] dijelu sabornice. Ako ništa drugo, zbog uvođenja termina roda, odnosno rodne ideologije. Smatram dakle da se niti jedna stranka ne bi smjela i mogla nazivati demokršćanskom koja bi pristala na uvođenje takvih definicija.

Neokonzervativna zvijezda Bruna Esih ne želi ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Svoj stav bez trunke srama izrazila je u Hrvatskom saboru, gdje je nezavisna zastupnica i djeluje u Klubu zastupnika HDZ-a. O tome je govorila u Saboru za vrijeme rasprave o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Bruna Esih, inače članica saborskog Odbora za ljudska prava (!!!) dijeli mišljenje s Ladislavom Ilčićem iz Hrasta te Krešimirom Planinićem iz Udruge U ime obitelji.
Nije, kažu, problematično to što se želi spriječiti nasilje te žrtvama osigurati jednaku razinu zaštite u svim zemljama potpisnicama tzv. istanbulske konvencije. Nego, problem je pojam „rod“. Naime, neki među nama još vjeruju kako ne postoji razlika između spola i roda te to nazivaju „rodnom ideologijom“. Portal koji je pokrenula Udruga U ime obitelji, narod.hr, više je puta pisao o ovoj konvenciji, a pogotovo o rodnoj ideologiji. Kažu tako u tekstu pod naslovom „Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena ‘šverca’ nametanje rodne ideologije“ da „definicija (roda) unosi oprečnost između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je ‘rodom’, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.“

Inače, u spomenutoj Konvenciji rod se definira ovako:
Društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.
Autorima ovog i ovakvih tekstova, Ladislavu Ilčiću, Krešimiru Planiniću i Bruni Esih poručujemo da se oslobode bilo kakve ideologije kad govore o „znanosti“ i počnu čitati druge medije osim narod.hr-a. Ako treba, možemo im posuditi literaturu. I, naravno, kažemo im Boy Bye – da, čak i Bruni Esih.

giphy1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s