Boy bye #3: Još jedan muškarac objašnjava nam pobačaj

Ako je muškarac počinio zločin silovanja, žena nema pravo počiniti još jedan zločin. Zbog zločina jedne osobe, vi nemate pravo ubiti drugu osobu. nemate pravo to dijete ubiti! Ako ga baš ne možete zavoljeti, možete ga dati na posvajanje.

Ivan Poljaković

 

Raduju se svi odreda zbog odluke Ustavnog suda da neće odlučivati o ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ili pojednostavljeno zakon o pobačaju na zahtjev, koji je donesen 1978. godine i danas je na snazi u Republici Hrvatskoj. Raduju se svi osim Željke Markić i njezine ekipe, koji su već počeli s prikupljanjem potpisa za peticiju „Imam pravo živjeti“ koja će, kako navodi Udruga Vigilare, „zakonodavcu pomoći da se donese suvremen, pravedniji i kvalitetniji zakon u pogledu zaštite nerođenog života, koji će biti usklađen s vrednotama hrvatskog Ustava“.  Pa, hvala bogu da imamo Vigilare, inače ne znam kako bi se taj novi zakon napisao.

Ustavni sud naložio je Vladi da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju na zahtjev, a HDZ-ovci već imaju par ideja kako će taj zakon izgledati.Otprilike kao onaj u Poljskoj, koji je na snazi od 1993. godine, a koji zabranjuje pobačaj osim ako se radi o trudnoći koja je rezultat silovanja te ako su ugroženi životi majke ili djeteta. Tako HDZ-ova Branka Juričev Martinčev kaže da je „HDZ za zaštitu života i zdravlja žene. Stoga smo mi protiv zakonske zabrane pobačaja“. Ali:

„U roku od dvije godine Vlada će poslati u saborsku proceduru novi zakon o pobačaju koji mora biti osuvremenjen. Treba jačati preventivne mjere i savjetovališta i, kako je rekao predsjednik Ustavnog suda, pobačaj treba biti izuzetak. Bit će moguć na zahtjev majke, ali pod posebnim uvjetima,“ kaže Juričev Martinčev.

Ima i onih koji misle da ni to ne treba biti dozvoljeno. Takav je, primjerice, Ivan Poljaković, kojemu ispred imena i prezimena stoji „prof.dr.“, znači čovjek je doktor znanosti i redovni profesor na Odsjeku za engleski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru. Kaže tako da žena nema pravo otići na pobačaj, čak ni ako je silovana. On je odlučio o tome kakva prava imaju žene. U svoj argument da je „pobačaj ubojstvo“ morao uvesti i Hitlera, pa kaže:

„I Hitler je u vrijeme Drugog svjetskog rata ubio 1,5 milijuna djece i onda nam kažu da naše društvo želimo vratiti u mračno doba. To su marksisti koji izvrću stvarnost i povijesne činjenice, a neki od njih i danas predaju na fakultetima. Pobačaj je ubojstvo, a sve zlo počinje nakon seksualne revolucije kada na scenu stupa kontracepcija. No iako sam vjernik i cijelog sam života u Crkvi, kao instituciju je moram kritizirati jer u mojih 60 godina života nikada nisam čuo niti jednog svećenika da je s oltara rekao bilo što protiv kontracepcije.“

Poljaković je očito iznimno inspiriran ovom temom. Kaže i da nije istina da će zabrana pobačaja dovesti do većeg broja ilegalnih pobačaja!?

„Oni koji smatraju da će zabrana pobačaja dovesti do nelegalnih pobačaja, pa će žena izlagati svoje zdravlje i život riziku, također kao argument ne stoji. Vi idete nekoga ubiti i htjeli biste da je to bez rizika?! Naravno da se izlažete riziku jer vi idete nekoga ubiti.“

Pretpostavljam da je Poljaković oduševljen Donaldom Trumpom jer očito obožava alternativne činjenice, odnosno neobjašnjivo uživa u plasiranju laži kao činjenica. Sve što je izgovorio nema nikakve veze ni sa znanošću, ni s etikom i moralom, niti sa zdravim razumom, a njegov status doktora znanosti dovoljno govori o hrvatskom obrazovnom sustavu.

Zbog ovakvih izjava Ivana Poljakovića i najava HDZ-a za novi zakon o pobačaju na zahtjev iznimno je važno u srijedu, 8. ožujka, izaći na ulice i pokazati im da na njihove zadrte i mizogine stavove ne pristajemo. U takvom društvu nećemo živjeti.

Generacije prije imale su svoju borbu i njihove plodove ubiremo i danas. Vrijeme je da ova generacija krene u svoju borbu, i vrijeme je sada. Živjet ćemo u onakvom društvu za kakvo se izborimo.

Zato, 8. marta marširajmo za svoja prava i recimo ovima gore: Boy, bye!

giphy

Noćni marš u Zagrebu: https://www.facebook.com/events/1851308755158421/

Noćni marš u Splitu: https://www.facebook.com/events/1806793916238952/

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s